Vegán, cukormentes bejgli

  • Bármilyen ünnepi fogás elkészíthető 100% növényi alapanyagokból. Igen, még a bejgli is. 🙂

Az én változatomban arra is figyeltem, hogy az alapanyagok minél jobban támogassák egészségünk, így a recept cukor-, és olajmentes, mégis hozza az igazi bejgli élményt!

Sokan furcsállják, hogy miért kell hagyományos ételeket, ízeket utánozni vegánként, pedig szerintem annyira egyértelmű. Legtöbben akár 20-30 éven keresztül megszoktunk bizonyos ízvilágot, hagyományokat és ünnepi ételeket. Teljesen természetes, hogy ezek az ételek hiányozhatnak, és ugyanúgy szeretnénk, ha az életünk, az ünnepek részei lennének, attól függetlenül, hogy életmódot váltottunk. 

Vegán, cukormentes bejgli:

Tészta:

Hozzávalók: (4 kisebb rúdhoz)

  • 250 g búza finomliszt
  • 250 g teljes kiőrlésű búzaliszt  
  • 200 g földimogyoró vagy natúr mogyoróvaj
  • 70 g datolya 
  • 20 g élesztő  
  • 120 ml rizstej (lehetőség szerint hozzáadott cukor-, és olajmentes)
  • 100 g eritrit  

Elkészítés:

  •  Az élesztőt belemorzsoljuk a langyos rizstejbe és felfuttatjuk.
  • A földimogyoróból aprítógéppel mogyoróvajat készítünk. Ehhez nem kell mást tenni, csak a gép teljesítményétől függően hosszabb-rövidebb ideig aprítani a földimogyorót.
  • A datolyát leturmixoljuk épp annyi vízzel, amennyivel elviszi a turmix-, vagy aprítógép.
  • Minden előkészített hozzávalót összekeverünk és alaposan összegyúrjuk.
  • Ha nem áll össze a tészta, vagy túl kemény lenne, adjunk hozzá még egy kevés rizstejet.
  • A tésztának könnyen formázhatónak, nyújthatónak kell lennie végeredményben.
  • A kész tésztát egy tálban, lefedve pihentetjük szobahőmérsékleten kb 1 órát.
  • Enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk a tésztát téglalap alakúra, kb fél cm vastagságúra, megpakoljuk a tetszőleges töltelékkel, feltekerjük és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.
  • A rudakat pár helyen megszúrjuk villával, majd 180°C-os sütőben kb 15-20 percig sütjük. A sütési idő vége felé figyeljünk, hogy szépen megpiruljon, de még ne égjen meg.
  • Lekenjük a bejgliket valamilyen folyadékkal, szuper választás lehet erre egy sűrűbb kókusztej, vagy házi lekvár.

Diós töltelék:
Hozzávalók: (4 kisebb rúdhoz)

  • 350 g dió
  • 100 g kesudió
  • 1 db kezeletlen citrom 
  • 110 g datolya
  • 100 g mazsola 
  • 100 g eritrit  
  • 30 g rizstej (lehetőség szerint hozzáadott cukor-, és olajmentes)

Elkészítés:

  • A diót ledaráljuk, összekeverjük az eritrittel, és hozzáreszeljük a citrom héját
  • A datolyát és a kesudiót krémesre turmixoljuk a rizstejjel és citrom levével, majd hozzákeverjük a többi hozzávalóhoz.
  • Az egész masszát alaposan összekeverjük, majd a kinyújtott bejgli tésztára halmozzuk.

Mákos töltelék:
Hozzávalók: (4 kisebb rúdhoz)

  • 260 g darált mák
  • 200 g datolya
  • 120 g mazsola (lehetőség szerint hozzáadott olajmentes)
  • 25 g eritrit
  • 1 késhegy őrölt vanília
  • 3 db kezeletlen citrom
  • 2-3 ek. teljes kiőrlésű búzadara
  • 7 dl rizstej (lehetőség szerint hozzáadott cukor-, és olajmentes)

Elkészítés:

  • A datolyát krémesre turmixoljuk a rizstejjel, majd feltesszük főni a darált mákkal, a búzadarával, a vaníliával, eritrittel és a mazsolával.
  • Mikor sűrűre főtt a massza, levesszük a tűzről, megvárjuk míg kihűl, majd belereszeljük a citrom héját.
  • Az egész masszát alaposan összekeverjük, majd a kinyújtott bejgli tésztára halmozzuk.

Gesztenyés töltelék:
Hozzávalók: (4 kisebb rúdhoz)

  • 400 g natúr gesztenyemassza
  •  200 g datolya
  • rumaroma: ízlés szerint
  • 4 dl rizstej (lehetőség szerint hozzáadott cukor-, és olajmentes)

Elkészítés:

  • Kimérjük a hozzávalókat, majd az egészet turmixgépben krémesre keverjük
  • A masszát a kinyújtott bejgli tésztára halmozzuk.

Tápanyag: (1 rúdban)

Diós:

  • Energia: 1667 kcal
  • Fehérje: 47,8 g 
  • Szénhidrát: 228 g 
  • – ebből cukor: 53,4 g 
  • Zsír: 96 g 
  • – ebből telített zsír: 11 g 
  • Rost: 24,6 g

Mákos:

  • Energia: 1360 kcal
  • Fehérje: 43,4 g 
  • Szénhidrát: 211 g 
  • – ebből cukor: 49,7 g 
  • Zsír: 58 g 
  • – ebből telített zsír: 6,8 g 
  • Rost: 34,8 g

Gesztenyés:

  • Energia: 1159 kcal
  • Fehérje: 34,9 g 
  • Szénhidrát: 218,9 g 
  • – ebből cukor: 56,8 g 
  • Zsír: 29 g 
  • – ebből telített zsír: 3,6 g 
  • Rost: 23 g

Szeretnél tippeket kapni tőlünk?

rendszeres tippek kezdőknek és haladóknak egyaránt

További cikkek

Csokis kesuszelet
Receptek

Szuperfinom energiaszelet

Az egyik legegyszerűbb nasi receptem osztom most meg Veled.  Az elkészítéshez csupán néhány összetevőre lesz szükséged. A végeredmény pedig ígérem nemcsak ellenállhatatlan lesz, de bármikor

Zöldborsós saláta, bazsalikom szósz
Receptek

A legjobb zöldborsós saláta, bazsalikom szósszal

Ezt a receptet mindenképp készítsd el, ha egy izgalmas salátára vágysz! 🙂 Önmagában is szuper egy könnyű vacsorára, vagy különleges kiegészítője lehet más fogásoknak.